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Cristiano Tomei

Chef Cristiano Tomei, toscano doc nato a Viareggio, è l’ideatore e il proprietario del ristorante L'Imbuto di Lucca, nato all’interno del Lucca Center of Contemporary Art e ospitato ora nella splendida cornice di Palazzo Pfanner. Tempio sacro del gusto, nel 2014 riceve la prima Stella Michelin.

In cucina usa ogni tecnica mutuata anche da discipline diverse: dalla marinatura del tuorlo nell’acqua dei pelati, all’ostensione del piccione appeso per ore sopra una piastra calda; dalla cottura delle radici sotto sale, all’infusione a freddo di terra e acqua come base per una zuppa.

Eppure è un cuoco autodidatta: diplomato all’Istituto Nautico, si è formato aiutando nei pranzi di famiglia ed esplorando i mercati, le bettole e i ristoranti gourmet dei Paesi Baschi, di Cuba, Perù Madagascar e India.

Per lui in cucina solo materia prima locale: pesce del Tirreno, carni, latticini, frutta e verdura della Garfagnana, le erbe, le bacche, i germogli e i fiori selvatici che ogni giorno raccoglie in prima persona in pineta e nei prati che frequenta da quando era bambino.

Nel 2015 e sempre a Lucca, apre Satura: Hub & Lab multidisciplinare, mercato, cocktail bar, punto di incontro, collettore di intelligenze e iniziative.

Tomei è noto al pubblico per la sua attività televisiva: frequente ospite di vari programmi (da La prova del cuoco a Masterchef Magazine), nel 2015 giudice del talent show culinario I Re della Griglia, in onda su DMAX e dal 2017 protagonista, insieme ad Alessandro Borghese, del cook show di SKY Cuochi di Italia e attualmente in onda con il programma quotidiano Pupi e Fornelli.(en)

Cristiano Tomei, tuscan native born in Viareggio, is the creator and owner of the famous restaurant L’Imbuto, previously located inside Contemporary Art Museum and now located in the historic Pfanner Palace in Lucca. A sacred savoury temple, in 2014 was granted his first Michelin Star and was rated  by the New York Times as one of the best restaurant in the world (second one inside a museum).

Cristiano uses every technique in his kitchen: the marinade of the egg yolk in the peeled tomatoes water, the slow cooking of the squab hanged for hours on a hot plate, the cooking of edible roots in salt, the cold infusion of soil and water to prepare a basis for the soup.

He is a self-taught chef: graduated from the Nautical College, he mastered cooking for his family dinners, exploring farmers markets, dive bars and gourmet restaurants in Basque Country, Cuba, Perù, Madagascar and India.

His real passion is local products: fish from the Tyrrhenian Sea, meat, dairy, fruits and vegetables from Garfagnana - a beautiful and thriving area in northwestern Tuscany - and spontaneous herbs, berries and seedlings that he personally picks every day on the Tuscan hills.

In 2015, again in Lucca, he opens Satura, an unprecedented reality in Italy: Hub & Lab multidisciplinary, market, cocktail bar, meeting point, initiative sand minds gatherer.

Tomei is also a tv personality: often invited as a guest in famous Italian tv shows (from La prova del cuoco to Masterchef Magazine or Hell’s Kitchen), in 2015 he was judge for the cooking talent show I Re della Griglia (The Kings of the BBQ), on air on DMAX, and from 2017 protagonist, with the famous Italian chef Alessandro Borghese, in the new SKY cook show Cuochi di Italia. Currently on air with a new daily show named Pupi e Fornelli.

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